U bent hier:  Professional / Ventilatie / Projectontwikkelaar / Ontwerpfase / Plaats aanzuigopening ventilatiesysteem
19.1.2018 : 15:59 : +0100

Plaats aanzuigopening ventilatiesysteem

 

De buitenluchttoevoer vindt bij voorkeur plaats vanuit de gevel. Wanneer de buitenlucht van onder de pannen wordt gehaald, dient dit vanuit de beschaduwde zijde van de woning plaats te vinden. Uitgangspunt hierbij zijn de eisen die het Bouwbesluit stelt aan de verdunningsfactor. Dit is een factor die de mate van verdunning weergeeft van de afvoerlucht, die zich mengt met de buitenlucht. Om te voorkomen dat de luchtkwaliteit in een woning nadelig wordt beïnvloed als gevolg van ventilatie met verontreinigde uitgeblazen lucht, zijn er eisen gesteld aan de verdunningsfactor voor verschillende afvoeren.

De verdunningsfactor wordt bepaald uit:

  • de capaciteit van de afvoervoorziening,
  • de afstand tussen een opening van een ventilatietoevoervoorziening en een opening bestemt voor de afvoer van ventilatielucht, kookluchtjes vanuit een afzuigkap, rook van een verbarndingstoestel (ketel) enzovoorts,
  • de positionering van de toevoer ten opzichte van de afvoer.

 

Een ander aandachtspunt is het voorkomen van luchtstromen tussen de toevoer van deventilatie-unit en de afvoer van een ontspanningsleiding van de riolering.

De NEN 1087 geeft de rekenmethode weer voor berekening van de minimale verdunningsfactor. Het verdient de aanbevelingen om de aanzuigopeningen te positioneren op maximale afstand van afvoervoorzieningen (zowel eigen perceel als omringende percelen), om geuroverlast te minimaliseren. Mogelijkheid om dit te realiseren: plaats de uitblaasvoorzieningen van een woning of meerdere woningen dicht bij elkaar en de aanzuigopening(en) op maximale afstand daarvan.

 

Andere onderwerpen in de ontwerpfase:  

2.1

Bewuste keuze maken voor een ventilatiesysteem

Systeemkeuze

2.2

Hoe om te gaan met onbenoemde ruimte

2.7

Afzuigkap

2.8

Bypass voorziening

2.10

Plaats standenschakelaar

2.11

Type standenschakelaar

2.12

Onderhoud

2.16

Afstemming bouwkundig ontwerp en installatieontwerp

2.17

Verkoop van de woning

 

Naar uitvoeringsfase